12/12/07

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υφυπουργος Ανάπτυξης
  • ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα χωρίς ουσιαστική λύση. Εν τέλει, αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία των τριών νέων ΧΥΤΑ σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό;

Για τη «γύμνια του Βασιλιά» υπάρχουν, σαφώς, ευθύνες, σε όσους όλα αυτά τα 20 χρόνια μετέτρεψαν την Αττική σε «αποθέτη απορριμμάτων», προχώρησαν σε «μπαλώματα» με το αζημίωτο, πέταγαν το μπαλάκι στους Δήμους κι εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια για συνολική και σε βάθος χρόνου λύση του προβλήματος. Υπάρχουν ευθύνες σε όλους αυτούς που συντήρησαν την απαράδεκτη κατάσταση στον κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων.

Σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ο χώρος στα Άνω Λιόσια, είτε θέλουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής είτε όχι, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Γιαυτό χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για προώθηση λύσεων που θα αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Δεν νομίζω ότι στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, ή σε άλλες σύγχρονες πόλεις μεγαλύτερες από το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας επαφίενται σε λύσεις τύπου … «χαβούζας Άνω Λιοσίων». Εκεί υπάρχουν μονάδες διαχείρισης εντός των πολεοδομικών ορίων κάθε δήμου.

Σήμερα, λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ταφή απορριμμάτων χωρίς σωστή διαχείριση στην πηγή, χωρίς αξιοποίηση των προτάσεων που δίνουν οι ειδικοί. Γιαυτό πρέπει σε βιομηχανικές περιοχές ή σε άλλα επιλεγμένα σημεία κάθε Δήμου να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες. Κι όλα αυτά τηρώντας μια βασική αρχή. «Δεν μπορεί κάποιος άλλος, να δέχεται τα σκουπίδια που παράγω εγώ». Χρειάζεται, λοιπόν, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας κι όχι να τις μεταβιβάζουμε στους άλλους, λες και αυτοί είναι τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Επίσης εάν το επιθυμούν κάποιοι δήμοι, να προχωρήσουν από κοινού σε πολιτικές διαχείρισης. Πάντα, βέβαια, όλα θα γίνονται με τον έλεγχο και την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται και η τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: