12/12/07

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πολιτική Κίνηση Βορείων Προσταστίων Οικολόγων - Πρασίνων
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΑΚΡΙΑ»

Η κοινωνία μας παράγει όλο και περισσότερα απορρίμματα. Πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα ξένα και τοξικά προς τις μορφές ζωής και επηρεάζουν έντονα τις διεργασίες του πλανήτη. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αύξησης καρκίνων και προβλημάτων υγείας όπως του άσθματος σε παιδιά και μείωσης της γονιμότητας ζώων και ανθρώπων που οφείλονται σε ουσίες που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο και απορρίπτονται στο περιβάλλον. Σαφώς ο κόσμος που φτιάχνουμε με τον τρόπο που ζούμε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας είναι διαφορετικός και χειρότερος.
Καθώς γίνονται αντιληπτές οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, η χώρα μας νομοθετεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων και της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ώστε σε χώρους υγειονομικής ταφής να αποτίθενται μόνο ελάχιστα υπολείμματα απορριμμάτων.
Παρ’ όλο τ δημιουργία θετικότερο νομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) σε όλη τη χώρα, που αποτελούν τη χειρότερη δυνατή λύση διαχείρισης τους.
Η Πολιτική Κίνηση Βορείων Προαστίων των Οικολόγων Πράσινων αντιτίθεται στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) διότι καταστρέφουν το τοπίο, υποβαθμίζουν πολύ σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και μολύνουν τα υπόγεια ύδατα με τοξίνες και υπολείμματα φαρμάκων και χημικών.
Αντί αυτών προτείνεται η δημιουργία χώρων απόθεσης των υπολειμμάτων των απορριμμάτων, αφού προηγηθούν δράσεις όπως η αποφυγή δημιουργίας απορριμμάτων με την ελαχιστοποίηση των συσκευασιών, επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών, ανακύκλωση και κομποστοποίηση
Επιπλέον, εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή που έχει επιλεγεί στη Βόρεια Αττική, γιατί γειτνιάζει με τον υδάτινο αποταμιευτήρα της λίμνης του Μαραθώνα και γιατί σχεδιάζεται η εγκατάστασή του σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς της Αττικής.
Η διαδικασία της απόφασης χωροθέτησης τέτοιων χώρων είναι απαραίτητο να λαμβάνει υπ’ όψη τις αξίες, προτεραιότητες και κριτήρια των πολιτών.
Η Πολιτική Κίνηση Βορείων Προαστίων των Οικολόγων Πράσινων προτρέπει τους πολίτες να απαιτήσουν και να στηρίξουν τη λειτουργία προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, να προωθήσουν τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και να δηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Οι πράξεις και οι παραλήψεις μας θα διαμορφώσουν τον χώρο που θα ζήσουμε εμείς και οι απόγονοί μας. Το θέμα είναι σοβαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: