12/12/07

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής
  • ΑΡΘΡΟ
ΟΧΙ άλλες χωματερές - ΝΑΙ στις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανακύκλωση

Περιβαλλοντική βόμβα για την περιφέρεια Αττικής αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια η χωματερή των Άνω Λιοσίων.

Παρά ταύτα ετοιμάζονται τρεις νέοι ΧΥΤΑ σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό! Για να δούμε την έκταση τω προβλημάτων που δημιουργεί η μέθοδος ταφής των απορριμμάτων, αξίζει να αναφέρουμε τις μετρήσεις που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις επιπτώσεις από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων.

Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί -όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων. Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχτηκαν, ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά της χωματερής (στην Ελευσίνα) βρέθηκαν μολυσμένα, καθώς το υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών -τα επικίνδυνα, δηλαδή, "κατακάθια" των απορριμμάτων- εξαπλώθηκαν. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο έως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Το υπέδαφος λοιπόν μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. Δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρυμένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια. Θέλουμε να γίνει το ίδιο σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό; Φυσικά και όχι!

Ένας ΧΥΤΑ στη Φυλή θα αποτελέσει ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της Δυτικής Αττικής που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων όσο και από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: