18/12/07

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΑΠΟΦΑΣΗ 34/07

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής απεφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Δεν αποδέχεται τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις επιλογές χωροθέτησης στην Ανατολική Αττική. Στηρίζει τις προσφυγές της Κερατέας και του Γραμματικού και επαναλαμβάνει τις ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τους ίδιους λόγους απόρριψης, που έχουν αποφασισθεί σε προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια.

2. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων και των κατοίκων στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερατέας και της Κοινότητας Γραμματικού και συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

3. Αρνείται και καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές - δόγματα που θεωρούν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική υποδοχέα των απορριμμάτων της Αττικής με διάτρητες μελέτες.

4. Επισημαίνει τη μεγάλη προσφορά της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, στην πρωτεύουσα της χώρας και στο σύνολο της Αττικής αφού:

α) Στην περιοχή μας έχει εγκατασταθεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών που έχει επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, τη ζωή και τις χρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

β) Στην Ανατολική Αττική υπάρχουν 2 λιμάνια (Ραφήνας - Λαυρίου) που υποδέχονται σταδιακά ένα μεγάλο μέρος των θαλάσσιων μεταφορών.

γ) Στην Ανατολική Αττική λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια οι μεγαλύτερες λατομικές μονάδες που τροφοδοτούν όλη την Αττική.

δ) Οι ίδιες λατομικές μονάδες υποδέχονται χιλιάδες τόνους οικοδομικών αποβλήτων καθημερινά απ' όλη την Αττική δίνοντας λύση σ' ένα τεράστιο πρόβλημα, ανακουφίζοντας κυρίως το λεκανοπέδιο.

ε) Η Ανατολική Αττική στο σύνολο της όλο το καλοκαίρι αλλά και τα Σαββατοκύριακα, γίνεται ο υποδοχέας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αθηνών-Πειραιώς και λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης και παραθερισμού του.

στ) Στην περιοχή μας είναι η καρδιά του ενεργειακού συστήματος της ΔΕΗ που στηρίζει και τροφοδοτεί το Λεκανοπέδιο Αθηνών με το μεγάλο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, που βρίσκεται στους Δήμους Κερατέας και Λαυρίου, και το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας με τις εγκαταστάσεις υπερυψηλής τάσης, που βρίσκεται στην Κοινότητα Κρυονερίου και τα οποία έχουν γιγαντωθεί με την ανοχή αλλά και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

5. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, να υιοθετήσει τις προτάσεις μας και ιδιαίτερα την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, να θυμηθεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μηδενική εκκίνηση και επανεκτίμηση του προβλήματος και να τολμήσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

6. Να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, Νομαρχία, Δήμοι και Κοινότητες, πρωτοβουλίες για την δημοσιοποίηση των θέσεων μας και την ενημέρωση των πολιτών, τόσο της περιοχής μας όσο και ευρύτερα της Αττικής.

7. Να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός, μεταξύ Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στις 4 Νομαρχίες της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Ανατ. Αττική, Δυτική Αττική) για να υπάρξει στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μια λύση μακροχρόνια και φιλική στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: