7/12/09

ΜΠΑΣΤΕΑΣ ΠΕΤΡΟΣ


Βαστάτε κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας

| 10 Ιουλίου 2009 | Πέτρος Μπαστέας |

Όποιος συμφωνεί με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο δήμο του να σηκώσει το χέρι του. Κανείς;

Όποιος συμφωνεί ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει κορεσθεί και πρέπει όλοι να δείξουμε σύνεση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ στους χώρους που έχουν χωροθετηθεί από τον ΕΣΔΚΝΑ (Γραμματικό, Κερατέα), να σηκώσουν το χέρι τους. Όλοι.
Όλοι εκτός των κατοίκων του Γραμματικού και της Κερατέας, οι οποίοι δείχνουν μια απαράδεκτη ανευθυνότητα, αφού δεν συναινούν τα σκουπίδια όλης της Αττικής να θαφτούν δίπλα στα σπίτια τους.
Πριν από ένα περίπου χρόνο τέτοιες μέρες η Κατερίνα Μουστάκη είχε καλέσει στον κήπο της Βίλας Κώστα τον πρώην πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής κ. Μαστοράκο για να μας «ξεναγήσει» στον όμορφο κόσμο της ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Εισερχόμενος στην εκδήλωση διατηρούσα την βαθιά πεποίθηση ότι η χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα είναι μια λύση αναγκαία και ότι οι κάτοικοι των δύο δήμων κακώς διαμαρτύρονται, αφού το συνολικό καλό (της Αττικής) είναι υπεράνω του τοπικού. Ήμουν σίγουρος. Άλλη λύση δεν υπήρχε.
Εξερχόμενος της εκδήλωσης και έχοντας υπόψη μου τις πληροφορίες που μας παρέθεσε ο κ. Μαστοράκος, ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες είναι της τάξης του 95% ενώ στην Ελλάδα μόλις που πλησιάζει το 10%, έθεσα τον εαυτό μου στο πλευρό των κατοίκων Κερατέας και Γραμματικού, οι οποίοι έστω και για καθαρά τοπικιστικούς λόγους, καλά κάνουν και αρνούνται να δεχτούν στην πλάτη τους την αδυναμία των δήμων της Αττικής να κάνουν το αυτονόητο, ήτοι:
ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΟΥΝ.

Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε ΕΣΔΚΝΑ (αποκλειστικώς Ελληνική πατέντα, δεν υφίσταται σε καμιά άλλη χώρα) και κάθε δήμος έπρεπε να διαχειριστεί τα σκουπίδια βασισμένος στις δικές του δυνάμεις. Τι θα κάναμε;

Πρώτον, θα υποχρεωνόμασταν να μειώσουμε δραστικά των όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποφεύγαμε την αγορά προϊόντων που θα περιείχαν μη ανακυκλούμενα υλικά.

Και δεύτερο, θα υποχρεωνόμασταν να διαχωρίζουμε στην πηγή τα απορρίμματα έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος τους να οδηγείτε στην ανακύκλωση, ένα μικρότερο (οργανικά και κηπευτικά) στην κομποστοποίηση και ένα ελάχιστο (αδρανή υλικά) στον μικρό τοπικό ΧΥΤΑ που θα είχαμε φροντίσει να υπάρχει στα όρια του δήμου μας.
Μιλώντας με νούμερα που αφορούν στο Δήμο Νέας Ερυθραίας αν υπολογίσουμε ότι παράγουμε περίπου 50 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, τότε:

- Το 70-80% μπορεί ν΄ ανακυκλωθεί.

- Το 10-15%% να πάει για κομποστοποίηση και να γίνει χρήσιμο λίπασμα.
- Το υπόλοιπο 5-10%, ήτοι 5 τόνοι αδρανών υλικών, μπορεί να πάει στον τοπικό ΧΥΤΑ ή να καεί(;) με τη χρήση σύγχρονων μονάδων καύσης και εξαέρωσης.

Συμπέρασμα;
Βαστάτε κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας.
Μην μας επιτρέψετε να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, μεταφέροντας την ευθύνη στις πλάτες σας.

Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Έχουμε λύση.

Υ.Γ. Αν κάποιοι δήμοι όπως π.χ. Εκάλη, Φιλοθέη, Ψυχικό, δεν καταφέρουν τελικά να βρουν χώρο για τοπικό ΧΥΤΑ εντός των ορίων τους, έ τότε, μπορεί το Γραμματικό ή η Κερατέα να τους κάνουν τη χάρη και να πάρουν τα υπολείμματα τους. Σε αντάλλαγμα οι Δήμοι αυτοί μπορούν ν΄ αναλάβουν την φιλοξενία των προσφύγων που στοιβάζονται στον Άγιο Παντελεήμονα ή την Ομόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: