13/12/07

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνης
  • ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ SITE www.ecocrete.gr

Οι νέες τεχνολογίες και όχι μόνο οι ΧΥΤΑ, το «κλειδί» στη διαχείριση απορριμάτων

Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αφενός βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων τους, αφετέρου έχουν αξιοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να μην υποχρεούνται συγκεκριμένες περιοχές να φιλοξενούν Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Άλλωστε, σύμφωνα και με πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θεσπιστεί μια ιεραρχική σειρά προτίμησης όσον αφορά τις επιλογές διαχείρισης των απορριμμάτων των ευρωπαϊκών αστικών κέντρων και όχι μόνο. Σύμφωνα με αυτή τα τέσσερα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν και συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες είναι:

Α) Ελαχιστοποίηση παραγωγής απορριμμάτων, μέσω της μείωσης της χρήσης συσκευασμένων προϊόντων.

Β) Επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυαλικά, μπουκάλια, σακούλες κ.λ.π.

Γ) Ανακύκλωση υλικών - μέτρο που είχε υιοθετηθεί πρώτο από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες - και αφορά υλικά όπως πλαστικά, μέταλλα, αλουμίνιο, ακόμη και ανακύκλωση σκουπιδιών.

Δ) Ανάκτηση ενέργειας με ειδικές εγκαταστάσεις καύσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον στην Ελλάδα οι χώροι υγειονομικής ταφής, θεωρούνται ο μόνος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γίνεται ανακύκλωση προϊόντων, που βεβαίως συμβάλλει στην μείωση των σκουπιδιών, πουθενά όμως δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ακόμη και εκεί που υπάρχουν ΧΥΤΑ, έχει δημιουργηθεί μια τέτοια υποδομή που τα σκουπίδια συγκεντρώνονται στο υπέδαφος, και επιφανειακά στην ίδια έκταση, δημιουργούνται πάρκα, γήπεδα ή παιδικές χαρές.

Άλλος τρόπος διαχείρισης μπορεί να είναι και η λιπασματοποίηση των απορριμμάτων –που χρησιμοποιείται με επιτυχία στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο ή την Πάδοβα- και κοστίζει τα μισά από ό,τι η διαχείριση των ΧΥΤΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ Χ. ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: